Substanța omnifobă care poate revoluționa transportul maritim

de: George Stanciu
25 06. 2018

Cercetătorii au lucrat deja cu diverse substanțe care să fie aplicate pe nave și care să le ajute pe acestea să călătorească mai repede și mai departe, iar acum fac noi progrese.

Ideea de straturi hidrofobe aplicate pe nave nu este neapărat nouă și a mai fost folosită în trecut, dar Marina SUA vrea să ducă lucrurile mai departe. De aceea, aceștia sponsorizează un experiment al celor de la University of Michigan, prin care se încearcă crearea unui strat omnifob. Odată aplicat pe un vapor, acesta ar putea respinge cam orice fluid cu care intră în contact. Teoretic, ar putea chiar să respingă și untul de arahide.

În teorie, navele care ar avea un asemenea strat ar reuși să străbată apa mult mai ușor, cu foarte puține forțe de frecare care să acționeze în timpul mișcării. Astfel, vapoarele ar consuma mai puțin combustibil dar ar putea să aibă o autonomie mai mare.

Pentru a descoperi cele mai bune substanțe pe care să le folosească, oamenii de știință au analizat mai multe baze de date pentru a cerceta diverse chimicale. Aceștia au făcut calcule în funcție de proprietățile moleculare pentru a înțelege cum se vor comporta două substanțe aduse laolaltă.

Substanța pe care aceștia au reușit să o creeze e destul de ideală pentru aplicații în lumea reală. Poate fi aplicată cu pensula, dar și cu spray-ul. În plus, rezistă și la diversele zgârieturi care pot apărea în timpul navigării.

Spre deosebire de alte proiecte militare, acesta are și un termen de lansare realist. Universitatea speră ca stratul să fie gata pentru folosire în rândurile armatei și ale civililor în aproximativ doi ani. Acesta ar putea proteja nu doar navele, ci și alte componente care iau contact cu apa pe mare.